KEK GULA HANGUS
Bahan - Bahannya
✴1 cawan gula
✴1 cawan air panas
✴1 cawan tepung gandum
✴1 cawan susu pekat manis
✴2 camca teh soda bikarbonat
✴4 biji telor
✴2 camca besar mentega
Cara Membuatnya
✔Masak gula dengan api sederhana hingga hangus.
✔Masukkan air panas dan kacau hingga cair. (hati-hati semasa memasukkan air, gula akan meletup-letup).
✔Kemudian masukkan mentega, kacau dan sejukkan.
✔Pukul 4 biji telor sehingga kembang dan pekat.
✔Masukkan susu pekat manis dan kacau sebati.
✔Kemudian ayak tepung dan soda bikarbonat. Masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan telor tadi.
✔Akhir sekali masukkan gula hangus tadi. Kacau rata.
✔Tuang adunan dalam loyang 7″x7″ dan perap adunan selama 3 – 4 jam.
✔Panaskan ketuhar dengan suhu sederhana 160 – 180 C dan bakar selama 45 minit ke 1 jam.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan